Fakta om meritpædagoguddannelsen

Meritpædagoguddannelsen

Meritpædagoguddannelsen er et alternativ til den almindelige pædagoguddannelse. Meritpædagoguddannelsen giver de nødvendige faglige, pædagogiske og praktiske forudsætninger for at arbejde som pædagog.

Meritpædagoguddannelsen er et alternativ til den ordinære pædagoguddannelse og giver de nødvendige faglige, pædagogiske og praktiske forudsætninger for at arbejde som pædagog.

Meritpædagoguddannelsen udbydes på landets professionshøjskoler: På Professionshøjskolen UCN (UCN) i Region Nordjylland, VIA University College (VIA) i Region Midtjylland, UC SYD og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole (UCL) i Region Syddanmark, Professionshøjskolen Absalon (Absalon) i Region Sjælland og Københavns Professionshøjskole (KP) i Region Hovedstaden. Det er muligt at læse til meritpædagog 17 steder i Danmark.

 

Man kan læse til meritpædagog i:
Esbjerg, Hillerød, Holstebro, Horsens, Ikast, Jelling, Kolding, København, Odense, Randers, Roskilde, Rønne, Silkeborg, Viborg, Aabenraa, Aalborg og Aarhus.

Uddannelsens opbygning og praktik
Meritpædagoguddannelsen varer 3-4 år og kombinerer arbejde og studie. På den 3-årige uddannelsesmodel læses det første studieår som fuldtidsstudie, mens andet og tredje år læses som deltidsstudie. De 3,5- og 4-årige uddannelsesmodeller læses som deltidsstudie.

Uddannelsen er samlet på 150 ECTS og består af en grunddel, en specialiseringsdel og et bachelorprojekt. De studerende vælger en specialisering (dagtilbudspædagogik, skole- og fritidspædagogik eller social- og specialpædagogik).

På meritpædagoguddannelsen har de studerende færre praktikforløb end på den ordinære pædagoguddannelse, da deres erhvervserfaring giver dem merit. Professionshøjskolerne tilrettelægger meritpædagoguddannelsen og praktikforløbene forskelligt.

Optagelseskrav
For at blive optaget på meritpædagoguddannelsen skal man opfylde et af følgende kriterier:

  • være fyldt 25 år og have minimum to års erhvervserfaring fra pædagogisk arbejde eller tilsvarende

  • have minimum fem års erhvervserfaring fra pædagogisk arbejde eller tilsvarende

Ud over kravet om erhvervserfaring, er optagelseskravene til meritpædagoguddannelsen de samme som til den ordinære pædagoguddannelse.

Meritpædagoguddannelsen som sporskifte
På KP, UCL, VIA og UCN udbydes meritpædagoguddannelsen også som en sporskiftemodel. Meritpædagoguddannelsen som sporskifte er for studerende, der er fyldt 25 år og allerede har gennemført en videregående uddannelse på minimum bachelorniveau. Erfaring fra pædagogisk arbejde er ikke et krav. Den studerende vil opnå erfaring ved at arbejde som pædagogmedhjælper ved siden af studiet. Uddannelsen varer 2,5 år.

Meritpædagoguddannelsen som sporskifte er en forsøgsuddannelse, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har godkendt for en femårig periode.

Deltagerbetaling
Der er deltagerbetaling på uddannelsen til meritpædagog. Deltagerbetalingen varierer på tværs af professionshøjskolerne og er i 2024 på ca. 8.000-10.500 kr. pr. semester.

Det er ikke muligt at få SU under meritpædagoguddannelsen. Studerende, som er i job, kan søge tilskud fra Omstillingsfonden, ligesom nogle studerende kan søge om Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU). Studerende på det specialiserede socialområde kan søge tilskud fra Social- og boligstyrelsen.

Efter flere års stigende optag, faldt antallet af optagne på meritpædagoguddannelsen i studieåret 2023/24 til 580 personer, jf. figur 1. Det er 34 pct. færre end året før, hvor 878 personer blev optaget på meritpædagoguddannelsen. Antallet af optagne er dog fortsat 77 pct. højere end i 2019/20, hvor 328 personer blev optaget på meritpædagoguddannelsen.

 

I 2023/24 blev 179 af 580 personer optaget på meritpædagoguddannelsen som sporskifte, jf. tabel 1.

 

I 2022/23 dimitterede 344 personer fra meritpædagoguddannelsen, jf. tabel 2. Det inkluderer både dimittender fra den ordinære meritpædagoguddannelse og meritpædagog som sporskifte og er en stigning på 39 pct. fra året før, hvor 247 personer dimitterede fra uddannelsen.

 

Senest opdateret september 2024

Kontakt

Louise Dyrby Kloch

Konsulent

ldk@dkprof.dk

24 23 26 65