SE GRAFIK: Over hele landet er der blevet flere ledige studiepladser på sygeplejerske- og pædagoguddannelsen

Over hele landet går det tilbage med interessen for at blive sygeplejerske og pædagog. Fx er udviklingen de seneste fem år vendt fra fuldt optag på sygeplejerskeuddannelsen til i dag, hvor langt de fleste uddannelsessteder har ledige studiepladser på enten sommer- eller vinteroptaget.

Således er der for første gang i flere år nu ledige pladser på sygeplejerskeuddannelserne i København, Aalborg og Odense. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Udviklingen, som viser tilbagegang både i og uden for de store byer, er meget bekymrende, mener Camilla Wang, forkvinde i Danske Professionshøjskoler.

– Tomme studiepladser betyder alt andet lige mangel på bl.a. sygeplejersker og pædagoger i fremtiden. Derfor er det et alvorligt problem, vi står med som samfund. Ambitionen må være, at vores børn, syge og udsatte medborgere skal mødes af høj kvalitet, hvilket kræver dygtige og uddannede medarbejdere, siger Camilla Wang.

Læs analysen fra DAMVAD Analytics som viser, at der allerede om få år vil være stor mangel på pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere.

Tilfreds med, at regeringen tager udviklingen alvorligt

Camilla Wang understreger, at landets professionshøjskoler på den korte bane vil have fuldt fokus på at få fyldt de ledige studiepladser op ved på forskellige måder at synliggøre de muligheder, som der stadig er for at starte på en uddannelse i år.

Ligeledes står professionshøjskolerne klar til at udvikle mere attraktive uddannelser og bidrage til at øge kendskabet til professionsuddannelserne ikke mindst blandt eleverne på landets største ungdomsuddannelse, stx. Undersøgelser viser, at unge ser en akademisk uddannelse på universitetet som det naturlige valg efter gymnasiet – især for de ”gode hoveder” med høje snit. Ikke mindst fordi lærerne på gymnasiet, ifølge de unge, taler mest om universitetet.

Men professionshøjskolerne kan ikke løfte opgaven alene. Hvis udviklingen skal vendes, er der brug for et bredt og langsigtet samarbejde mellem politikere, faglige organisationer, kommuner og regioner.

– Det her er langt fra kun et uddannelsesproblem, og derfor er jeg også meget tilfreds med, at uddannelses- og forskningsministeren sammen med resten af regeringen tager problemet dybt alvorligt. I Danske Professionshøjskoler er vi klar til at tage vores del af ansvaret for, at vi sammen kan vende udviklingen, siger Camilla Wang.

Der mangler studerende uden for de store byer – ikke uddannelsessteder

Tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser også, at faldet i optaget på uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver falder med 19 pct. uden for de fire største byer, mens tallet inden for disse byer er 8 pct. For Camilla Wang viser det, at aftalen ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ overser et væsentligt problem:

– Vi bakker op om, at der skal være gode uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Men problemet er ikke, at der mangler uddannelsespladser i provinsen. Det er, at der mangler studerende. Nu står vi i en situation med tomme studiepladser særligt uden for de store byer, hvilket er et kæmpe problem, siger Camilla Wang.

Få overblik over, hvor der er ledige studiepladser på Uddannelses og Forskningsministeriets hjemmeside

Klik på grafikkerne herunder for at se udviklingen fra 2017-2022 i udbudsteder med ledige pladser på henholdsvis sygeplejerske- og pædagoguddannelsen.

Tilmeld nyhedsbrev