Socialdemokraternes nærhedsudspil er en vigtig og nødvendig investering i udvikling uden for byerne, men det kræver reel vilje til at sætte handling og økonomi bag ordene, mener Danske Professionshøjskoler.
”Vi skal investere i uddannelse, fordi det er en afgørende drivkraft i hele landet. Socialdemokratiets udspil er sine steder et godt skridt på vejen, og sammen med signalet om at afskaffe omprioriteringsbidraget for hele uddannelsessektoren kan det åbne op for et samlet løft, i by og på land”, siger Stefan Hermann, formand for Danske Professionshøjskoler.
Formandens reaktion kommer ovenpå Socialdemokratiets udspil Nærheden tilbage, som i hans øjne rammer rigtigt i forhold til mulighederne for at øge dynamikken mellem uddannelser og lokalområder.
”Mette Frederiksen nævner, hvordan ingeniøruddannelsen i Kalundborg svarer på et lokalt behov hos Novo Nordisk i byen. Vores uddannelser kan bakke op om ikke bare erhvervslivet lokalt men også de mange andre områder, vi uddanner professionelle til, og der er god grund til fortsat at se nærmere på, hvordan vi kan styrke koblingen til behovene lokalt,” siger Stefan Hermann.
Han understreger, at udvikling af uddannelser lokalt skal tage højde for, at det faglige og økonomiske grundlag er på plads for at sikre uddannelsernes kvalitet.
”Udspillet understreger, at udviklingen skal ske, hvor der er grundlag for at skabe et godt studiemiljø. Det er vigtigt. Vi må ikke gå på kompromis med kvaliteten. I sidste ende er det afgørende, at erhvervslivet, kommunerne og andre aktører kan få de dygtige medarbejdere, de har brug for,” siger Stefan Hermann.
Stefan Hermann korrigerer desuden udspillets fortælling om reduktion af uddannelsessteder. Her fremgår det, at ”Over de seneste 20 år er antallet af uddannelsessteder, hvor man kan læse til sygeplejerske, pædagog, lærer eller socialrådgiver, faldet markant.”
”De sidste ti år, hvor vi har haft professionshøjskoler, er der på mange områder blevet flere uddannelsessteder. Man kan blive socialrådgiver dobbelt så mange steder i dag som for ti år siden. Sygeplejerske og skolelærer det samme antal steder. De fleste samlinger af udbud er sket omkring Aarhus og København. De steder, hvor man har lukket udbud ude i landet, har der været meget, meget få studerende. Samtidig er der åbnet nye uddannelser i Helsingør, i Kalundborg, i Holbæk osv. ”