Med den politiske aftale ‘Reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne i Danmark‘ investerer regeringen og aftaleparterne knap 2 mia. kr. i mere undervisning, vejledning, feedback og bedre praktik forløb på vigtige uddannelser som sygeplejerske-, socialrådgiver- og pædagoguddannelsen. Samtidig får studerende helt nye muligheder for at videreuddanne sig i løbet af arbejdslivet – eller at skifte spor til andre fagområder. Initiativerne i aftalen vil styrke de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser og har et stort potentiale til at gøre dem mere attraktive, lyder det fra Danske Professionshøjskoler, der ser aftalen som et vigtigt vendepunkt.
Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er i dag blevet enige om den politiske aftale ’Reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne i Danmark’, der skal styrke de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Aftalen indeholder bl.a. et kvalitetsløft af uddannelserne, bedre praktik, etablering af helt nye professionsmasteruddannelser og mulighed for fri efteruddannelse i et livslangt perspektiv.
Per B. Christensen, formand for bestyrelsesformandskollegiet i Danske Professionshøjskoler, glæder sig over den nye aftale:
”Den politiske aftale markerer et vendepunkt. I alt for lang tid har der været nedadgående søgning til vigtige samfundsbærende uddannelser som fx sygeplejerske- og pædagoguddannelsen. Det gøres der nu endelig noget ved med en aftale, der skal gøre de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til et mere attraktivt uddannelsesvalg for fremtidens unge.”
Et markant kvalitetsløft af uddannelserne til gavn for fremtidens velfærd
Med aftalen følger et markant kvalitetsløft af de professions- og erhvervsrettede uddannelser med flere undervisningstimer, mere virkelighedsnær undervisning og bedre praktik.
”Det er en meget vigtig aftale. Professionshøjskolerne står i dag med en stor uddannelsesopgave i at sikre, at studerende ikke bare er teoretisk velfunderede, men også praktisk rustede til den virkelighed, der venter efter uddannelsen. Med aftalen får vi mulighed for at klæde de studerende bedre på til det vigtige og krævende arbejde, der venter dem på landets sygehuse, vuggestuer og bosteder. Vi kan nu skrue op for undervisningstimer, vejledning og feedback – og får også mulighed for at lave mere af den virkelighedsnære undervisning, som er så vigtig for de studerendes læring og motivation. Det kommer til at gøre en enorm forskel for fremtidens studerende”, lyder det fra Camilla Wang, forperson for Danske Professionshøjskoler.
Bedre videreuddannelses- og karrieremuligheder for studerende
Med aftalen etableres der også helt nye professionsmasteruddannelser med fokus på at løse komplekse opgaver inden for velfærdsprofessionerne samt fri efter- og videreuddannelse. Initiativerne betyder, at dimittender fra en professions- og erhvervsrettet videregående uddannelse fremover får bedre muligheder for at vende tilbage og videreuddanne sig gennem hele arbejdslivet.
”Med etableringen af helt nye professionsmasteruddannelser på professionshøjskolerne og muligheden for fri efter- og videreuddannelse gør regeringen og aftalepartierne nu alvor ud af, at uddannelse ikke kun er noget, man tager i starten af livet. Med initiativerne bliver det langt lettere for dimittender fra en professions- og erhvervsrettet videregående uddannelse at udvikle, dygtiggøre og specialisere sig indenfor sit felt – helt tæt på praksis og gennem hele livet. Det vil løfte kvaliteten i praksis, fastholde flere i professionerne og gøre det langt mere attraktivt for kommende studerende at vælge en professionsuddannelse til fra start," siger Camilla Wang, forperson for Danske Professionshøjskoler.
En vigtig styrkelse af de erhvervsrettede uddannelser
Aftalen indebærer også et væsentligt kvalitetsløft af de erhvervsrettede videregående uddannelser med bl.a. flere undervisningstimer, mere feedback, mere virkelighedsnær undervisning samt bedre praktik til studerende. Derudover omlægges overbygningsuddannelserne for erhvervsakademiuddannede til bredere professionsbacheloruddannelser, og der etableres nye kompetenceudviklingsmuligheder, der kan bidrage til at sikre vækst og produktivitet til Danmark.
Danske Professionshøjskoler ser positivt på de samlede initiativer for de erhvervsrettede uddannelser og ser frem til at være en del af udviklingsarbejdet.
Nu starter den afgørende, fælles implementeringsopgave
Med den politiske aftale er landets professionshøjskoler klar til den forestående og store udviklings- og implementeringsopgave, så det fremover både bliver mere attraktivt for unge at vælge en uddannelse og karrierevej til fx sygeplejerske, pædagog eller finansøkonom. Og så fremtidens fagprofessionelle bliver endnu dygtigere.
Men professionshøjskolerne kan ikke gøre det alene.
”Selv med en stor og ambitiøs reform vender tendensen med faldende søgning til de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser hverken i morgen eller af sig selv. Der udestår nu et stort arbejde de kommende år med at udvikle de eksisterende og helt nye uddannelser, men også at vende fortællingen i samfundet om, at uddannelser og karriereveje til fx pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske reelt ér attraktive veje at gå.”, siger Per B. Christensen.
Danske Professionshøjskoler ser derfor frem til at samarbejde med kommuner, regioner, erhvervsliv, studerende, faglige organisationer, civilsamfund mv. om både det konkrete arbejde med at udvikle og implementere en stor reform, men også at skabe en ny fortælling om attraktive uddannelser og karriereveje – til gavn for både studerende og samfundet.