Professionshøjskoler fastholder arbejdskraft regionalt

Danske Professionshøjskoler har i en ny analyse undersøgt, hvor dimittenderne fra professionshøjskolerne boede 2 år før og 1 år efter deres uddannelse. Analysen bekræfter, at professionshøjskolerne bidrager til at tiltrække og fastholde unge mennesker i uddannelse og efterfølgende i job også uden for de store byer og i alle regioner i Danmark.

Analysens hovedkonklusion er, at

 • Professionshøjskoler fastholder arbejdskraft regionalt:
  Gennemsnitligt blev 89% af dimittenderne fra professionshøjskolerne boende i regionen og omegnskommunerne 1 år efter endt uddannelse. Der er regionale forskelle, hvor den mindste andel er 80% i region Sjælland og den største andel er 95% i region Hovedstaden. Samtidig tiltrækker professionshøjskolerne 74% af sine dimittender fra den samme region som professionshøjskolen er beliggende.
 • Forsyningen af kvalificeret arbejdskraft til den offentlige sektor sker i hele landet:
  På landet største videregående uddannelse, pædagoguddannelsen, gælder, at 94% af de færdiguddannede pædagoger 1 år efter endt uddannelse boede i regionen og omegnskommunerne tilknyttet professionshøjskolen, de er uddannet fra. For lærer- og sygeplejerskeuddannelserne er andelen 92% hhv. 91%. Analysen peger på, at professionshøjskolerne har ramt balancen med udbud i ca. 40 over hele landet, der kan dække behov for kvalificeret arbejdskraft i såvel hovedstaden, andre større byer som byer i øvrige egne af Danmark.
 • De mindste udbudssteder tiltrækker og fastholder unge:
  Analysen viser også, at 84% af dimittenderne fra mindre udbudssteder (med under 150 dimittender) bor i regionen og omegnskommunerne 1 år efter uddannelsen. Samtidig tiltrækker de mindre udbudssteder 73% af deres dimittender fra egen region.
 • Udbudssteder med langt til de største byer tiltrækker og fastholder unge:
  Udbudssteder med relativt langt til landets største byer som fx Nykøbing Falster, Aabenraa, Svendborg, Rønne og Hjørring tiltrækker mindst 91% af sine dimittender fra regionen og mellem 86% og 100% bliver boende i regionen og omegnskommunerne 1 år efter endt uddannelse.

Læs hele analysenotatet

Læs debatindlæg om regionale uddannelser skaber vækst i hele Danmark som er bragt i JP 14.06.2016

 

 

Tilmeld nyhedsbrev