Bremse på engelsksprogede uddannelser

Færre studerende på engelsksprogede uddannelser vil kunne mærkes. Væsentligt at fokus på området omfatter alle videregående uddannelser

Regeringen har besluttet at skære omkring 25 procent i optaget på engelsksprogede uddannelser.

Baggrunden for opbremsningen er en analyse fra Uddannelses og Forskningsministeriet, som viser, at kun hver femte af de nyuddannede fra engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne er i arbejde i Danmark to år efter, at de har færdiggjort deres uddannelse.

”Professionshøjskolernes uddannelser er populære – ikke kun for danskere – men i stigende grad også for studerende fra andre lande i Europa. Det er selvfølgelig positivt, at mange vil vores uddannelser, men vi kan også godt se, at antallet ikke kan blive ved med at stige,” siger Harald Mikkelsen, formand for Danske Professionshøjskoler.

Beslutningen om at reducere optaget med omkring 25 procent på professionshøjskolerne og erhvervsakademierne er kun første skridt, da Uddannelses og Forskningsministeriet har meldt ud, at der samtidig sættes gang i en analyse af de engelsksprogede diplomingeniøruddannelser og de øvrige bachelor- og kandidatuddannelser på universiteterne.

”Det er væsentligt, at regeringens fokus på engelsksprogede uddannelser kommer til at omfatte alle videregående uddannelser. Hvis der kun indføres begrænsninger på nogle uddannelsesområder, kan det ende med, at indsatsen ikke kommer til at have den ønskede effekt,” siger Harald Mikkelsen.

Derudover mener professionshøjskolerne, at debatten om udenlandske studerende generelt handler for meget om udgifter til SU og for lidt om den kvalificerede arbejdskraft, der kommer til landet.

”Det danske samfund får foræret 12 – 15 års skolegang, hver gang en udenlandsk studerende bliver her for at arbejde efter tre- og et halvt år på en videregående uddannelse. Det glemmer vi nogle gange,” siger Harald Mikkelsen.

FAKTA om 25 procents reduktion i optaget på engelsksprogede uddannelser:

Svarer til ca. 1.600 færre nye studerende på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne
Svarer til ca. 400 færre studerende på professionshøjskolerne
Reduktionen skal gennemføres i 2017.

Se pressemeddelelse fra Uddannelses og Forskningsministeriet

For yderligere kommentarer kontakt:
Formand for Danske Professionshøjskoler, Harald Mikkelsen, 8755 1001 / hm@uc-dk.dk

For andre henvendelser:
Kommunikationschef, David Erichsen, 3140 9985 / de@uc-dk.dk

Tilmeld nyhedsbrev