Professionshøjskolernes fælles strandbar på det netop overståede folkemøde på Bornholm var en godt besøgt ramme for debatter om uddannelse, velfærd, læring, sundhed, innovation, design og fremtidens arbejdsmarked.
De syv professionshøjskoler og Danmarks medie og journalisthøjskole havde i år valgt en fælles ramme på folkemødet på Bornholm i form af en strandbar med alt hvad det indebar af sand, blomsterkranse, god musik og – heldigvis – masser af solskin. Den faglige del af programmet bød på debatter om relevante udfordringer for professionerne både konkret og politisk, talop-arrangementer og eksempler på innovative løsninger til fremtidens tøj, byggeri mv.
Debatter om velfærdsudfordringer
Professionshøjskolernes første debat handlede om læring under overskriften ”Skaber angst for kineserne en syg test-kultur”, Senere var der debatter om velfærds- og konkurrencestaten, den myndige borger eller en snu måde at spare på, jeg har en diagnose derfor er jeg og en debat om kompetencer til fremtidens arbejdsmarked.
”I debatten om fremtidens arbejdsmarked lagde jeg især mærke til, at alle i panelet anerkendte, at det er nødvendigt med et videnløft af vores uddannelser, og at denne viden skal udvikles i samarbejde med praksis. I det hele taget var der en god forståelse for, at professionshøjskolerne ikke bare kan hente viden på universiteterne, men selv har brug for FoU kompetencer blandt medarbejderne så sektoren både kan få eksisterende viden i spil i vores uddannelser og være med til at skabe ny viden om professionerne sammen med praksis,” siger formand for Danske Professionshøjskolers rektorer, Harald Mikkelsen.
Synlighed og politisk interesse
Harald Mikkelsen udgør sammen med Carsten Koch formandsskabet i Danske Professionshøjskoler, der er interesseorganisation for de syv professionshøjskoler og Danmarks Medie og Journalisthøjskole. Carsten Koch ser folkemødet som et godt sted at møde relevante personer.
”Vi har på dette års folkemøde fået snakket med en række vigtige samarbejdspartnere for professionshøjskolerne. Møder som det ellers vil tage lang tid at få i kalenderen, hvis de skulle være planlagt på normal vis. Derudover er det glædeligt, at så mange folkemødedeltagere valgte at komme til vores debatter og andre arrangementer i vores strandbar. Det understreger bare, at folkemødet både er et vigtigt sted at møde politikere, samarbejdspartnere, konkurrenter og et godt sted at nå ud til almindelige mennesker. Vi har som sektor brug for både synlighed og politisk interesse,” siger Carsten Koch.
#talop-arrangementer og messe
Ud over debatterne bød strandbaren på såkaldte #talop-arrangementer, hvor fagfolk, politikere og kulturpersonligheder talte folkeskolelærerne, de sundhedsprofessionelle og pædagoger og socialrådgivere op, da det er vigtige professioner, som anerkendes alt for lidt i dagligdagen. Alle tre #talop -arrangementer var godt besøgte og der spørges allerede til, om det er noget professionshøjskolerne vil gentage næste år. Lørdag formiddag var strandbaren ramme for en række innovative projekter om fremtidens byggeri, potentiale i crowdsourcing, intelligente tekstiler og meget mere.
Mellem de mange faglige indslag var der gæste DJs som sørgede for musikken og band fredag og lørdag aften. Fredag spillede Love Shop og lørdag spillede Folkeklubben. På listen med gæste DJs var blandt andet Joachim B Olsen, den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, og transportminister Magnus Heunicke.
Sidste arrangement var søndag formiddag, hvor Medie og journalisthøjskolen stod for quiz’en: er du klar til virkeligheden uden for øen.
Der kan ses flere kommentarer, billeder og video fra professionshøjskolernes strandbar på folkemødet på twitter og FB.