Kvote 2: Fald i søgning til uddannelserne på professionshøjskolerne

Søgningen til uddannelserne på professionshøjskolerne falder. Det sker samtidig med, at tendensen på alle videregående uddannelser via kvote 2 går den modsatte vej. Danske Professionshøjskoler betegner udviklingen som alvorlig.

”Det er bekymrende, at vi ser et fald i interessen for professionsuddannelserne, især når bagtæppet er en generel stigning i søgningen til uddannelser på kvote 2,” siger Stefan Hermann, formand for Danske Professionshøjskoler.

Faldet i antallet af 1.-prioritetsansøgninger i kvote 2 er på 1,3 procent på de seks professionshøjskoler samt Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i forhold til sidste år. Omvendt er antallet af ansøgninger på kvote 2 til alle uddannelser steget med 10 procent ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

LÆS MERE: Rekruttering til vigtige velfærdsuddannelser går den forkerte vej

Især pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne oplever faldende interesse. Søgningen til pædagoguddannelsen er faldet med 8,5 procent, mens faldet på sygeplejerskeuddannelsen er på 6,4 procent. De to uddannelser har oplevet et fald i ansøgningerne hvert år siden 2015.

”Samfundet har brug for, at flere unge interesserer sig for sygeplejerskeuddannelsen og ikke mindst pædagoguddannelsen. Ikke alene fordi det er interessante og vigtige professioner, men fordi mangel på sygeplejersker og pædagoger kan blive endog meget kritisk for centrale samfundsfunktioner. Derfor skal alle, som har en aktie i uddannelserne og fagene, overveje grundigt, hvad der skal til for at vende tendensen. Og der er ingen tvivl om, at vi på professionshøjskolerne vil gøre alt, hvad vi kan for at tiltrække flere ansøgere frem mod fristen til kvote 1 i juli”, siger formanden.

LÆS MERE: “Det er en problemstilling, vi som samfund skal tage meget alvorligt”

Lyspunkter på merkantile og tekniske uddannelser
Anderledes ser det ud på flere af de merkantile og tekniske uddannelser, hvor der samlet er en fremgang på 3,3 procent. Det gælder bl.a. uddannelserne professionsbachelor i beredskab, katastrofe- og risikomanagement, finansøkonom, diplomingeniør og professionsbachelor i skat, og det glæder Stefan Hermann.

”Professionshøjskolerne er med til at sikre, at også det private arbejdsmarked i hele landet kan få de medarbejdere, de har brug for. Derfor er det vigtigt, at vi også her tiltrækker nye studerende, og stigningen er et godt tegn på, at flere får øjnene op for de spændende muligheder, der ligger her,” siger han.

Tilmeld nyhedsbrev